Ja en hoe ga je dan verder met de training, als je hebt besloten om niet te gaan starten. Eerst voelde ik me een echte Sjaak Afhaak. Natuurlijk is iedereen enthousiast na een dag trainen. Ik kon niet meepraten, maar toch genoot ik enorm van de filmpjes die door de dag heen gemaakt waren van mijn mede Vasa maatjes.

Gewapend met Ibuprofen op zak ging ik mijn eigen uitdaging zoeken. Wandelen in de sneeuw, spoorzoeken in de bergen en vooral veel meters maken in de sneeuw, niet op latten, maar gewoon op schoenen. Soms zakte ik zover in de sneeuw, dat ik me afvroeg of mijn schoenen me in de steek zouden laten. Dit was een andere vorm van training. Gelukkig was dat niet het geval. Tijdens het wandelen kreeg ik weer mooie stabiele bloedsuikers.

Er was een hoop spanning verdwenen. Stress en pijn voor de start veranderde in plezier in Zweden. Dit kwam ook mede door mijn trainer Marco van Vasasport, sporten met zo’n blije druif aan mijn zijde geeft energie. Samen met mijn collega diabetescoach Brigiet Brink konden we samen sparren over insuline gebruik, wat gaan we toch allemaal eten tijdens een uitdaging als de Vasa. Veel leren van elkaar, terwijl we elkaar coachen in wat we ook maar willen bereiken deze week in Zweden. Waar we eerst hetzelfde doel hadden, werd het later voor beiden anders.

Ik heb na mijn besluit nog 3 x 20 km gewandeld in torenhoge sneeuw. Brigiet heeft de Vasaloppet volbracht in een mooie tijd. Brigiet heeft als geen ander aangetoond dat diabetes een uitdaging als de Vasaloppet niet in de weg staat. En ik? Ik heb laten zien dat ik nog steeds niet denk in beperkingen, zelfs niet met een frozen shoulder. Ik blijf de uitdaging op zoeken en steeds weer de lat iets hoger leggen. Uiteindelijk draait het allemaal om jezelf. Hoe denk je over jezelf? Wat wil je zelf?

Luister naar je lichaam en geloof daarnaast in jezelf! Thuisgekomen op Schiphol geloofden er veel mensen in mijn doorzettingsvermogen:

IMG_0548 (2) 

Het was een belevenis die ik niet graag had willen missen. Samen met Bas van de Goor en een heel team een mooi bedrag bij elkaar laufen voor de sportkampen voor kids met diabetes. Het uiteindelijke bedrag is binnenkort te zien op www.bvdgf.org. Samen met Bas, Brigiet, Erik en Maurice een twitter spreekuur tijdens de Vasaloppet over sport en diabetes kunnen doen, draagt weer bij aan mijn kennis. Zo leer je iedere dag weer iets nieuws. Vind je het leuk om ook de Vasa blogs van mijn collega diabetescoach te lezen, kijk dan op http://www.brigietbrink.nl

Op naar de volgende challenge: De Nationale Diabetes Challenge in Heumen, Mook & Middelaar. De inschrijving is geopend, kijk maar alvast op www.nationalediabeteschallenge.nl
Ik zal als diabetescoach het gehele traject mee wandelen, op naar een uitdagende training, tot gauw.