20160229_140027_resized (2)

Na een lange reis (vliegen en autorijden) ben ik gisteren aangekomen in Orsa. Onderweg zijn de inkopen gedaan voor het ontbijt en de lunch voor de eerste trainingsdag. Kijkend naar de inhoud van het winkelwagentje, leek het wel alsof alles voor een hele week was ingeslagen. We logeren met 10 mensen in 1 huis. Na een heerlijk etentje werd de dag afgesloten met een briefing voor de komende trainingsdagen.

Het hele team werd voorbereid voor de Vasaloppet. Exclusieve wieler jacks van de BvdGF werden uitgedeeld. De punten van de stokken werden vervangen door sneeuwtellers en na een gezellig bakkie koffie keerde iedereen terug naar zijn slaapplaats. En er werd gelachen en gesnurkt…..

Vandaag begon de dag met het uitgebreide ontbijt. Na het ontbijt was mijn “winkeltje” open van half 9 tot 9.00 uur. Een enorme voorraad aan snelle Jelle’s, notenrepen, dextro energy en pure chocolade. Samen goed voor in totaal 4 kg handbagage ! Alles is te verkrijgen in mijn ”hut”. Om half 10 werden we verwacht in de hut voor de ski’s en stokken, zodat we compleet met alle materialen per bus naar Orsa stadion konden vertrekken. 3 bussen met blije gezichten, want er was zon en ….sneeuw. De groepen werden verdeeld op basis van niveau en snelheid. Vervolgens ging ieder groepje met een professionele trainer van Vasasport mee de baan op. Oh nee, de loipes in.

Met name onze fotograaf had het zwaar. In allerlei posities in de loipes liggen, of onderaan een heuvel met sneeuw, niks is hem te gek. Zelf heb ik deze dag als enerverend ervaren. Wat een prachtig land en wat een mooie sneeuwcondities. De zon scheen de hele dag stralend aan een blauwe hemel. De bloedsuikers heb ik regelmatig gecontroleerd en waren de hele dag aardig constant. Af en toe, als het iets te spannend werd, schoot het een beetje naar beneden. Een banaan of notenreep deed wonderen.

Mijn langlaufmaatje Erik doorliep zo ongeveer hetzelfde bloedsuikerschema. Het enige verschil was dat Erik zijn lichaam in staat was de hoge suikers zelf weer te verlagen. Ik had echter een bolus met de pomp nodig. De pomp zit op mijn linkerarm geplakt, dat voelt goed, behalve dat ene moment toen iemand een WC deur open moest gooien tegen mijn arm. Oei, dat deed pijn, maar gelukkig bleef de pomp zitten. Uiteindelijk heb ik niet de hele training dag mee gedaan. Mijn frozen shoulder begon steeds meer pijn te doen. Klassieke techniek ging nog wel, maar het dubbelstokken heeft mij doen besluiten iets eerder te stoppen. Ik wil mijn schouder niet al meteen op de eerste dag forceren. Ik moet nog langer mee.

Bijzonderheden onderweg: Eén groepje heeft tijdens het langlaufen twee ijsberen gezien. Helaas was ik daar niet bij. Het bewijs was vastgelegd op een mobiele telefoon. Een aantal mensen hebben wat valpartijen meegemaakt tijdens een afdaling in de bocht. Gelukkig voor hun was de sneeuw wit en zacht…toch? Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen ervaringen. Het is mooi om te zien hoe de groep elkaar staande houdt, zowel letterlijk als figuurlijk.

Tussen de trainingen door werd er een buffet genuttigd. Na de training gingen de bussen weer naar onze huisjes. Eén van de busjes ging boodschappen doen. Boodschappen???? Ja, inderdaad, er moest toch nog wel het een en ander bijkomen. Gelukkig wordt dit nu voor de hele week gedaan. Na het douchen en het avondeten volgt er vanavond weer een briefing. Het douchen is voor mij ook een Diabetes Challenge. Hoe krijg je met een frozen shoulder jezelf normaal afgedroogd, om nog maar te spreken van het aankleden. Iedere beweging doet pijn, Ibuprofen doet hopelijk wonderen. Ik lig vanavond vroeg op bed.

Deze training was voor mij alweer een enorme uitdaging, ik ben blij dat ik het weer gedaan heb (langlaufen is echt niet mijn ding). Ik weet waar ik het voor doe: de BvdGF en de organisatie van de sportkampen voor kinderen met diabetes. Eén ding weet ik wel, na de Vasa sta ik echt nooit meer op deze latten. Mijn voorkeur voor een sport ligt toch echt ergens anders. Ondanks mijn sportgevoel ligt het zeker niet aan de groep, de BvdGF of Vasasport. Met elkaar maken ze er een enorm mooi spektakel van. Complimenten aan iedereen, perfecte training op maat en prima verzorging!

Dit ook eens meemaken? Kijk dan op www.vasasport.nl of op www.bvdgf.org