Nog even geduld…de NDC finale

ndc-finale

Na maanden van enthousiast trainen zijn de 22 deelnemers uit de gemeente Heumen en Mook & Middelaar klaar voor de eindstrijd van de Nationale Diabetes Challenge. Van 12 tot en met 15 oktober wandelen ze vier dagen achtereen een afstand van 5, 10 of 20 km.

In kleine stappen en naar tempo gesplitst in groepen heb ik met de deelnemers de afgelopen maanden hard getraind voor dit evenement. Dit in samenwerking met gezondheidscentrum De Kroonsteen De Vuursteen en andere zorgverleners. In de 4-daagse week wandelen we eerst drie dagen in de omgeving van Malden. De finale lopen we zaterdag 15 oktober bij Paleis het Loo in Apeldoorn. Hier komen alle regionale wandelgroepjes bij elkaar om samen de laatste kilometers van het project af te leggen én feest te vieren.

Ik zie iedere week een groep enorm gemotiveerde wandelaars, gezamenlijk werken aan een persoonlijk doel. Niet iedereen heeft diabetes. Wat deze Challenge zo bijzonder maakt, is dat iedereen in zijn waarde gelaten wordt. Of je nu snel of langzaam wandelt, met een rollator of zonder. Iedereen hoort erbij. Als diabetescoach vraag ik regelmatig naar het verloop van het trainingsprogramma. Ook de bloedsuikerspiegel en het effect van het wandelen komen ter sprake. De bloedsuiker daalt door het wandelen. Er is minder medicatie nodig en dit werkt erg motiverend. Door naar elkaar te luisteren wisselen de deelnemers ervaringen uit en leren ze van elkaar. Het geeft een “samen zijn we sterk” gevoel. Het motiveert enorm om elkaar te helpen bij het behalen van het doel: de landelijke finale op 15 oktober in Apeldoorn.”

Deelneemster Yolanda uit Milsbeek geeft aan: “Ik ben de uitdaging aangegaan en heb er nog geen minuut spijt van gehad. Het is onderling erg gezellig en ik vind wandelen een hele prettige vorm van bewegen. Bij mijn laatste jaarlijkse controle waren mijn waardes gedaald. Ik ben ook een paar kilo afgevallen.”

Mieke uit Molenhoek reageert enthousiast: “Ik heb meegedaan om nieuwe mensen te ontmoeten en om af te vallen. De groep is erg leuk en ik vind het jammer dat het bijna afgelopen is.”

Afgelopen? Nee hoor. Natuurlijk ga ik als diabetescoach door met dit geweldige initiatief. Kijk even bij coaching-wandel coaching op mijn website.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Uit cijfers van het CBS blijkt dat zo’n 850.000 Nederlanders suikerziekte hebben. Ongeveer 90 procent daarvan heeft type 2-diabetes. De verwachting is dat in de toekomst één op de drie diabetes type 2 zal krijgen en de helft een voorstadium daarvan.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF), zie www.bvdgf.org